Peli-Veikot Viipurissa (Sorvalissa) 23.7.2008

pevesorvalissa

Peli-Veikot juhlia kesällä 103-vuotista toimintaansa vierailemalla seuran perustamispaikalla Viipurissa, Sorvalin kaupunginosassa.1960-luvun alkuun seuran nimi oli Sorvalin Veikot.

Seura on lahtelaistunut ja kaikilla nykyjäsenillä ei ole edes viipurilaisia juuria, mutta halusimme muistaa kuitenkin seuran kunniakasta historiaa. Seura oli alkuaan yleisseura, jossa harrastettiin niin jalkapalloa, pesäpalloa kuin jääpalloakin sekä yleisurheilua, hiihtoa ja voimistelua. Nykyään seura pelaa vain jalkapalloa.

Jutun otsikko tulee tunnetun kunnallispoliitikon, Leo Einesalon , tokaisusta ”mie oon Karjalan poikii Sorvalin Veikoist”. Einesalo oli nykyjäsenenille tuntematon henkilö, ehkä siksi että hän vaikutti sotien jälkeen Vihdissä eikä Lahdessa, mutta oli ollut merkittävä urheilija mm. pelaten jääpallomaajoukkueessa.

Heinäkuisena kauniina päivänä lähdimme bussilla Viipuriin ja palasimme Saimaan kanavaa pitkin takaisin. Ensin tutustuimme keskustan nähtävyyksiin, sitten vanhan kartan ja Hyvinkään/Talikkalan Tovereiden kirjassa olevan Sorvalin Veikkojen sivujen perusteella etsimme merkittävät paikat Sorvalissa.

Viipurissa vierailevat varmasti Suomeen palatessaan huomaavat tien reunassa olevan Sorvalin Valinta-kaupan. Kaupunginosan venäläinen nimi ei ole Sorvali, mutta nykyasukkaatkin tietävät sen suomalaisen nimen. He olivat varsin ystävällisiä, senkin jälkeen kun kerroimme mitä etsimme. Eräs heistä toi meille jopa löytämänsä vanhan Karjala-lehden vuodelta 1924, jossa kiinnitimme huomiota erääseen ilmoitukseen liittyen nykyään Lahdessa vaikuttavaan seuraan Reipas. Ilmoituksessa mainostettiin tanssiaisia, jotka Reipas järjesti.

Veikot on perustettu 1905 Sorvalin työväenyhdistyksen tiloissa ja samoissa tiloissa myös säilytettiin seuran arkistoa ja palkintokaappia. Valitettavasti ne tuhoutuivat talvisodassa, kuten koko työväenyhdistyksen talokin. Talon kivijalka löytyi kuitenkin ja osa kivijalasta toimii nykyään venäläisen omakotiasujan kasvihuoneena. Asuja oli hyvinkin kiinnostunut tonttinsa aiemmasta historiasta. Se oli hänelle täysin tuntematon.

Seuran kenttä oli Saunalahden rannalla, joten päätimme mennä myös sitä katsomaan. Sinne pääsimme kulkemalla vanhan Sorvalin hautausmaan läpi. Osa hautausmaastahan on kunnostettu suomalaisin/EU-varoin. Kuitenkin valtaosa hautausmaasta oli erittäin huonossa kunnossa ja hautoja oli rikottu sekä paikka oli hyvin pusikkoista. Löysimme helposti Sorvalin vanhan kentän. Se näyttää toimivan nykyään lähinnä venäläis-nuorison autoilu/moottoriharrastuspaikkana. Ainoa varsinaiseen urheiluun viittaava oli kaksi huonossa kunnossa olevaa jalkapallomaalia. Mahdollisuudet pelata jalkapalloa olivat huonot, koska koko paikka oli asfaltoitu. Mielessämme kuvittelimme miten kauniilla paikalla kenttä on sijainnut; toisella puolella Saunalahti ja toisella puolella hautausmaan mäki, joka suojasi kenttää Viipurinlahden tyrskyiltä. Todella upea paikka.

Matka oli kaikkien osallistuneiden mukaan hyvin onnistunut. Vaikka kaikki osallistuneet olemme syntyneet sotien jälkeen, niin tunsimme jotain merkittävää seuran juurista löytyneen.

Kari Kilpinen

Peli-Veikot pj

Matkakertomus löytyy täydellisenä oheisesta linkistä